Ar saikingas alkoholio vartojimas yra naudingas sveikatai?

Straipsnio klasifikavimas:

Rubrika: Digest - Vertimas

Mokslinio tyrimo analizė

Originalaus teksto nuoroda: https://sebastianrushworth.com/2021/02/19/is-moderate-alcohol-consumption-healthy/

Straipsnio autorius:

Sebastian Rushworth M.D.

https://sebastianrushworth.com/

Nuotrauka iš Pexels

Vertimas : Vilma Baltuškienė

Digest - suprasti informaciją ir paaiškinti suprastą informaciją.





Šį straipsnį pradėsiu atskleisdamas savo šališkumą. Nesu tikras, iš kur kyla idėja, kad alkoholis gali būti sveikas. Gana gerai nustatyta, kad alkoholis yra nuodingas visiems gyviems organizmams. Štai kodėl mes jį naudojame paviršių dezinfekavimui ir kodėl, dirbdamas ligoninėje, kelis kartus per valandą plaunu rankas. Alkoholis trukdo ląstelių membranų funkcionavimui, o vartojant pakankamai dideles dozes, ląstelių membranos visiškai suyra ir sunyksta. Dėl šios priežasties alkoholis yra toks veiksmingas dezinfekantas. Nereikia daug galvoti, kad suprasti, jog kažkas, kas trukdo mūsų ląstelių membranų veiklai, mums gali būti ne gerai.


Įdomu tai, kad alkoholinė dezinfekavimo priemonė, kuria trinu dirbdamas rankas, yra visiškai geriama, jei esate pakankamai beviltiškas. Štai kodėl slaugytojos paprastai išima iš paciento kambario visus dezinfekavimo indus, jei žino, kad pacientas turi priklausomybę nuo alkoholio.

Alkoholis yra labai energetiškai tanki molekulė. Viename grame alkoholio (dar žinomo kaip etanolis) yra 7 kalorijos. Tai galima palyginti su angliavandeniais ir baltymu, kurie turi 4 kalorijas viename grame, ir riebalais, kurie turi 9 kalorijas. Tikriausiai dėl to mes išugdėme gebėjimą metabolizuoti alkoholį ir pirmiausia jį paversti energija. Tie mūsų protėviai, kurie galėjo valgyti bet kokius fermentuotus vaisius, kurių turėjo, rečiau badavo. Tai yra priežastis, kodėl įmanoma (bent jau kurį laiką) laikytis dietos, kurią sudaro tik alkoholis. Tai taip pat yra priežastis, dėl kurios alkoholikams paprastai trūksta vitaminų - didžiąją dalį energijos poreikių jie patenkina iš šaltinio, kuriame visiškai nėra kitų maistinių medžiagų. Nerekomenduoju.


Taigi, iš kur kyla mintis, kad saikingas alkoholio vartojimas yra sveikas? Spėju, kad įmonės, kurios parduoda alkoholį, kažkaip su tuo susiję. Nenustebčiau nė trupučio, kad mokslinėje literatūroje jie platina straipsnius, pagrindžiančius alkoholio sveikumą, kaip ir cukraus pramonė apie cukraus naudą. Tai taip pat gali būti susiję su tuo, kad saikingas alkoholio vartojimas yra Viduržemio jūros dietos dalis, kur [1] mums dešimtmečius buvo sakoma, kad tai yra vienas sveikiausių valgymo būdų .


Šiaip ar taip, pakanka apie įvairias mano išankstines nuostatas. Eikime prie mokslo. Aš sutelksiu dėmesį į bendrą mirtingumą, nes nesvarbu, ar, pavyzdžiui, alkoholis sumažins jūsų riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, bet tuo pačiu ar daugiau padidins riziką susirgti vėžiu. Svarbu yra bendras poveikis ilgaamžiškumui.


Sisteminga apžvalga ir metaanalizė [2]buvo paskelbta „The Journal of Studies on Alcohol and Drugs“ 2016 m . Kovo mėn . Šia apžvalga siekiama atsakyti į klausimą, ar saikingas alkoholio vartojimas turi teigiamą poveikį bendram mirtingumui.


Tyrimas[2] padarė vieną dalyką, kuris buvo ypač svarbus. Juo buvo siekiama ištaisyti klaidą, kuri būdinga tiriant alkoholio poveikį sveikatai, tai yra buvusius alkoholikus, kurie dabar susilaiko nuo alkoholio, suskirstyti į tą pačią kategoriją kaip ir žmonės, kurie visą gyvenimą susilaikė. Akivaizdu, kad susijungus abiems grupėms, abstinencija atrodys blogesnė nei yra, nes buvusių alkoholikų sveikata pirmiausia yra gana bloga, ir jų rezultatai bus blogesni nei vidutiniškai geriančių, neatsižvelgiant į tai, kiek (ar mažai) jie dabar geria.

Pritariant nuomonei, jog tai gali būti didelė problema, kyla dėl to, kad J formos kreivės (t.y kreivės, kurios pirmiausia nusileidžia žemyn, o paskui kyla į viršų) rodo, kad saikingas alkoholio vartojimas yra sveikesnis nei abstinencija taip kaip ir gausus vartojimas. Stebėjimo tyrimų metu pastebėta, kad alkoholis koreliuoja su įvairiomis įvairių ligų būsenomis. Tai paneigia įsitikinimą, kad ta pati kreivė būtų matoma beveik bet kuriai ligai, į kurią reikia žiūrėti, nuo kurtumo iki peršalimo ar silpnaprotystės, o tai aiškiai rodo, kad J kreivę lemia apskritai bloga sveikata, o ne pats alkoholis.


Stebėjimo tyrimų metu nustatyta, kad net kepenų cirozė, liga, kurią pirmiausia sukelia gausus alkoholio vartojimas, yra labiau paplitusi tarp abstinentų nei vidutiniškai girtaujančių žmonių, o tai akivaizdus ženklas, kad buvę alkoholikai patenka į tą pačią grupę kaip ir negeriantys visą gyvenimą, ir kad tai iškreipia rezultatus. Taigi, norint iš tikrųjų pamatyti, ar yra naudingas saikingas vartojimas, šias grupes reikia atskirti viena nuo kitos, ką ir padarė ši sisteminė apžvalga.


Apžvalgoje[2] buvo atlikti 87 tyrimai, kuriuose dalyvavo keturi milijonai žmonių. Dalyviai buvo stebimi vidutiniškai 13 metų. Atkreipkite dėmesį, kad visi tyrimai buvo stebėjimo pobūdžio. Deja, žmonės paprastai nenori būti atsitiktinai suskirstyti pagal išgeriamą tam tikrą alkoholio kiekį, taigi būtent su tokiais duomenimis turime dirbti. Labiausiai tikėtina, kad niekada nebus atsitiktinių imčių kontroliuojamas tyrimas, kurio metu žmonėms būtų atsitiktinai paskirtas gerti tam tikras alkoholio kiekis.


Skirtingai nuo atsitiktinių imčių tyrimų, stebėjimo tyrimai negali įrodyti priežasties ir pasekmės ryšio egzistavimo, viskas, ką jie gali padaryti, yra parodyti koreliacijas ir taip pateikti užuominas. Tačiau, jei stebėjimo tyrimai neparodo jokios sąsajos, paprastai galite būti tikri, kad nėra jokio reikšmingo priežasties ir pasekmės ryšio.

Dalyviai, vartojantys alkoholį mažiau nei vidutiniškai, buvo suskirstyti į tris atskiras kategorijas. Vieną iš šių kategorijų sudarė žmonės, kurie niekada nevartojo alkoholio. Kitą sudarė žmonės, kurie anksčiau vartojo alkoholį, bet dabar visiškai nustojo - tai kategorija, kurią greičiausiai daugiausia sudarė pasveikę alkoholikai. O dar kitą sudarė žmonės, kurie retkarčiais vartojo alkoholį, tačiau suvartodavo mažiau nei vieną gėrimą per savaitę.

Šios kategorijos buvo lyginamos su „vidutinio“ vartojimo žmonėmis. “Vidutinio” - čia apibūdinama kaip daugiau nei vienas gėrimas per savaitę, bet ne daugiau kaip du gėrimai per dieną. Jie taip pat buvo lyginami su trimis papildomomis kategorijomis, nurodančiomis vis didesnį alkoholio kiekį. Tiesiog noriu patikslinti, ką turime omenyje „vienas gėrimas“ - šiuo atveju “vienas gėrimas” buvo apibrėžtas kaip maždaug 10–12 gramų alkoholio, kuris prilygsta nedidelei taurei vyno. Taigi, sakydami ” vieną gėrimą”, mes neturime omenyje milžiniško amerikietiško dydžio vyno taurės, pripildytos iki kraštų.

Taigi, kokie buvo rezultatai?


Mirtingumo skaičius buvo vienodas:a) abstinentų, negeriančių visą gyvenimą grupėje,b), vartojančių mažai alkoholio ir net c) žmonių, vartojančių šiek tiek daugiau nei vidutiniškai (iki keturių gėrimų per dieną).


Kai sakau, kad tai buvo tas pats, turiu omenyje, kad tarp grupių statistiškai reikšmingo mirtingumo skaičiaus skirtumo nebuvo. Atminkite, kad čia kalbama apie keturis milijonus žmonių, kurie buvo stebimi vidutiniškai 13 metų. Taigi, jei tyrime nėra prasmingo skirtumo, kuriame yra tiek duomenų, tai nėra ir prasmingo skirtumo realybėje.


Kita vertus, buvusių girtaujančių žmonių, kurie dabar buvo nustoję, mirtingumas atitiko dabartinių alkoholio vartojančių asmenų mirtingumą ( santykinė mirties rizika stebėjimo metu padidėjo maždaug 40 procentų, palyginti su abstinencija per visą gyvenimą).


Taigi, kokią galime padaryti išvadą?


J kreivė, kuri paprastai matoma atliekant alkoholio vartojimą ir rodanti, jog saikingas alkoholio vartojimas yra naudingas, yra grynai statistinis artefaktas, sukurtas apjungus buvusius alkoholikus su niekada negėrusiais žmonėmis. Saikingas alkoholio vartojimas nėra sveikesnis už abstinenciją. Taigi, jei galvojate, kad turite gerti alkoholį, nes tai naudinga jūsų sveikatai - galite atsipalaiduoti - taip nėra.


Įdomu tai, kad niekada negerti alkoholio ir išgerti iki keturių gėrimų per dieną ilgaamžiškumo požiūriu yra lygiavertiška. Taigi, jei esate vienas iš tų žmonių, kurie vakarienės metu išgeria taurę vyno ar dvi, ir nerimaujate, kad tai gali pakenkti jūsų sveikatai, taip pat galite atsipalaiduoti. Įrodymai[2] rodo, kad jums nereikia jaudintis.


Tai mane stebina. Buvau apmokytas stebėti žmogų, kuris geria keturis gėrimus per dieną, kaip ribinį alkoholiką ir, be abejo, rizikuoja turėti ilgalaikių sveikatos problemų. Pavyzdžiui, dabartinėse oficialiose NHS gairėse sakoma, kad per savaitę turėtumėte suvartoti ne daugiau kaip 10 gėrimų, o tai yra daug mažiau nei rodo šie duomenys, kuriuos galite saugiai vartoti nesijaudindami, ar nepakenksite savo ilgalaikei sveikatai.


Taigi kam pagal [2] apžvalgą reikia nerimauti? Visiems, kurie vidutiniškai per dieną suvartoja daugiau nei keturis gėrimus. Alkoholio vartojimui didėjant, smarkiai padidėja mirtingumas.


Deja, buvę girtuokliai, nustoję gerti, išlieka toje pačioje rizikos grupėje kaip ir toliau daug alkoholio vartojantys asmenys. O tai rodo, kad galimybė atsikratyti ilgalaikio stipraus gėrimo padarytos žalos yra ribota. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad tai tikriausiai yra dar vienas statistinis artefaktas, nes daugelis sunkiai girtaujančių žmonių nenustos gerti, kol tikrai nesusirgs arba nenumirs.


Taigi, apibendrinant: saikingas alkoholio vartojimas nėra susijęs su jokiu naudingu poveikiu ilgaamžiškumui, lyginant su visišku alkoholio vengimu. Saikingas alkoholio vartojimas taip pat nėra susijęs su kenksmingu poveikiu ilgaamžiškumui.




Naudota literatūra

2020.05.21